Een vrouw maakt één jaar na haar relatiebreuk de balans op: is ze ondertussen echt geheeld? Heeft ze die ene soort liefde gevonden waarvoor ze die andere soort liefde achterliet? Op de goede dagen van haar menstruatiecyclus denkt ze van wel: dan voelt ze zich onafhankelijk, opgewekt en wild. Maar tijdens die andere dagen niet. Dan is haar buik één bonk laaiende spanning, voelt ze zich vervreemd van zichzelf en verlangt ze driftig naar een kind van haar beste vriend. Komt dit verschil in gemoedstoestand voort uit hormonen of uit verhalen?
Jaar van het nieuwe verhaal is een radicaal kwetsbaar doch krachtig boek waarin Daan Borrel de verhalen over vrouwelijkheid, tijd en verbinding afbreekt en opnieuw opbouwt.

Jaar van het nieuwe verhaal verscheen in februari 2020 bij De Bezige Bij. Koop hier een exemplaar of bij uw lokale boekhandel.

Cover ontwerp: Floor Bijkersma.

Borrel geeft de vrouw haar lichaam terug – en daarmee haar menselijkheid. Borrel is scherp en vaak grappig; vooral haar acute en kortstondige geweldsfantasieën (‘Het is nog geeneens half negen en ik heb nu al zin om iemand neer te knuppelen’) zijn erg leuk.

Trouw

Ik wil het feestje niet bederven, ik wil niet altijd maar sceptisch zijn. Ik wil er graag in geloven, Daan, in die ritselende, ritsloze revolutie van tederheid; met of zonder speekseloverdracht (nu in elk geval even zonder). Jouw ambivalenties zijn de mijne. 

De Groene Amsterdammer

Lees hier de recensies in Trouw en De Groene Amsterdammer. De Humo publiceerde een mooi interview over al mijn werk.